Zhuhai Development South Site



Zhuhai, China



The South Site landscape design employs a fluid composition of intensified toposequencing, ecological diversity, and civic program to enhance the performative capacity of landscape. The engine of the landscape design is a robust architecture of topography constructed of lightweight-fill, transforming a 1.3m carpet of soil into a vibrant tapestry of sculpted landforms, tropical plantings, and inspiring social spaces. The density of landforms, gardens, reflecting pools, pavilions, plazas, lawns, grottos, and waterfalls are intensified through topography to provide the experiential and programmatic range of a much larger landscape. Spatial complexity, programmatic distribution, and syncopated movement are compressed horizontally and expanded vertically as a means to accommodate a hyper-intensity of use and improve the quality of life for residents and visitors alike. This hybrid typology of landscape, infrastructure, and architecture arises to the challenges of 21st century mega cities. The symbolic, social, and financial center of the project is the South Site; 17.1 acres are raised roughly 30 feet above-grade, floating atop a two-story parking garage. HM Design Consortium, Prime Consultant.